2010-01-15 11:32:05• hírek • Szatmar.ro

Kivárnak az áremeléssel

Tanácstalanok a feldolgozók és a termelők is a beígért áremeléssel kapcsolatban.

Egyelőre nem észlelhető áremelkedés a szárnyas-, a sertéshús, illetve a tojás esetében, pedig 2009 végén mindenki azt jósolta: az állami mezőgazdasági támogatások január elsejétől történt megszüntetése áremelést von maga után. Jelen helyzetben mindenki tanácstalanul kivár: a feldolgozók nem akarnak többet fizetni a termelőnek, mert tudják - ilyen esetben a kereslet jelentősen visszaesne.

Az avasfelsőfalui Gheţie Ioan több társával együtt csirkefarmot működtet az Aranyosmeggyeshez tartozó Józsefházán. Januárra felfüggesztették a tevékenységet: kivárnak mindaddig, amíg a piac megállapodik. A tenyésztő szerint a jelenlegi, kilónkénti 3,2 lejes termelői ár mellett az is nonszensz, hogy a csirke egyes részeit - például a csirkemellet - 19-20 lejért árusítják az üzletekben. A csirkékre eddig 1,6 lej volt az állami támogatás.

A sertéstenyésztésben sincs egyelőre változás - a hátrányos rendelkezést bizonyára az év második felében fogják érezni a tenyésztők, akik a vágóhidaknak átadott disznókért 100-120 lejt kaptak. Jelenleg 5 lejt fizetnek a vágóhidak a sertés kilójáért élősúlyban, ami jóval alacsonyabb, mint a vásárokban alkalmazott ár. Úgy tűnik, nem fognak ezentúl sem többet kapni az állatokért.


A csirketartók és a csirke-feldolgozók is kivárnak
A csirketartók és a csirke-feldolgozók is kivárnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: